top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Politiikkaan tarvitaan enemmän ratkaisujen hakemista ja vähemmän riitelyä


Ensimmäiset muistoni taiteesta liittyvät äitiini. Äitini on tekstiilitaiteilija ja minun ja sisarusteni ollessa pieniä hän vuokrasi vanhan koulun työpaikakseen. Muistan äidin työhuoneita täyttäneet jännittävät materiaalilaatikot: maalit, kankaat, kuparilangat ja kangaspuut. Muistan myös näyttelyiden avajaiset, joissa ylpeys ja jännitys väreilivät ilmassa.

Taide ja taiteilijat ovat siis aina olleet osa elämääni. Siksi on hienoa olla avaamassa vaalikampanjaani täällä, suomalaisen nykytaiteen keskellä. Kiitos Veikolle tästä mahdollisuudesta.

Hyvät ystävät,

Olen ollut politiikassa mukana reilut kaksitoista vuotta. Tuona aikana olen vaikuttanut monella tasolla nuorisopolitiikasta politiikan toimittajaksi ja pääministerin esikuntaan.

Politiikassa parasta on työn merkityksellisyys. On huikeaa ajatella, mitä kaikkia keskusteluja on käyty ja päätöksiä tehty eduskuntatalon, valtioneuvoston linnan ja suomalaisten kunnantalojen seinien sisäpuolella.

Niillä päätöksillä Suomi on rakennettu sellaiseksi kuin tämä maa tänä päivänä on. Maaksi, jossa syöpähoidot eivät vie ihmistä konkurssiin. Maaksi, jossa on maailman parhaat opettajat. Maaksi, jossa pienituloisessa suurperheessä, Leppävirran perukoilla, kasvaneella tytöllä on mahdollisuus päästä yliopistoon ja lähteä mukaan politiikkaan.

Pyrin kansanedustajaksi, koska haluan osaltani rakentaa tätä Suomen tarinaa. Haluan eläkeläisenä muistella, miten me suomalaiset hoisimme väestön ikääntymisen inhimillisesti. Haluan muistella, miten onnistuimme löytämään ratkaisuja, joilla hillittiin ilmastonmuutosta. Haluan muistella, miten Euroopan unioni selvisi Brexitin uhkasta ja äärioikeiston noususta.

Nämä ovat niitä tämän päivän isoja kysymyksiä, jotka vaativat keskustelua, rohkeita päätöksiä ja päätöksentekokykyä. Ja kuka näihin asioihin tarttuu, jos emme me.

Hyvät ystävät,

Olen ollut viime aikoina miettinyt paljon kykyämme keskustella ja tehdä hyviä päätöksiä. Ollakseni rehellinen, olen näistä vähän huolissani. Yleinen ajatus tuntuu olevan, että politiikka on yksinkertaista ja mustavalkoista touhua.

Eri mieltä olevat ihmiset kaivautuvat poteroihinsa. Annetaan ymmärtää, että ainoa oikea totuus asuu siinä omassa porukassa. Toisella tavalla ajattelevia ihmisiä halveksutaan ja heidän motiivinsa kyseenalaistetaan.

Miksi tämä on ongelma? Siksi, että erilaiset mielipiteet kuuluvat vapaaseen ja avoimeen yhteiskuntaan. Demokratian tarkoitus on sovittaa rauhanomaisesti näitä näkemyksiä yhteen. Jos kadotamme kyvyn hyväksyä erilaiset arvot ja tavoitteet, kadotamme sen, miksi demokratia on olemassa.

Ihmisten jakautuminen jyrkkiin kupliin, jotka kieltäytyvät kohtaamasta ja keskustelemasta keskenään tekee yhteiskunnistamme haavoittuvaisia, jopa alttiita väkivallalle.

Meillä on isoja asioita ratkaistavana. Arvostuksen ja luottamuksen puute heikentävät kykyämme tehdä parhaat mahdolliset päätökset.

Hyvät ystävät,

Kävin katsomassa joitain viikkoja sitten legendaarisesta Queen-yhtyeestä kertovan elokuvan Bohemian Rhapsody. Elokuvassa inspiroivinta oli tapa, jolla Queen herätti tunteita, jotka yhdistivät ihmisiä.

Taiteessa parasta on, että se auttaa meitä ymmärtämään ja kohtaamaan erilaisia maailmoja. Taide puhuu meille sellaisella tasolla, johon poliittinen puhe harvoin pystyy. Taide muistuttaa, että huolimatta yhteiskunnallisista ja poliittisista raja-aidoista olemme kaikki lopulta ihmisiä. Ja ihmisyys on paljon enemmän kuin mielipide-erot.

Hyvät ystävät,

Tällaista maailmaa ja poliittista kulttuuria haluan rakentaa.

Olen tavannut valtavan määrän hyviä ihmisiä, jotka toimivat eri puolueissa. Yhteistyöllä pystymme parempaan. Tarvitaan vähemmän riitelyä, enemmän aitoja kohtaamisia ja ratkaisujen hakemista.

Tänään startataan vaalikampanjani kohti huhtikuun eduskuntavaaleja.

Kiitos tuestanne ja että olette tulleet jakamaan illan kanssani. Täällä on tänään mahtavia ihmisiä paikalla. Pidetään hauska ilta!

Puhe pidetty vaalikampanjan avajaisissa ARTag Galleryssä 2.7.2019.


153 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page