Helsingin ikääntyneiden ympärivuorokautisen palvelusetelin arvoa ei ole korotettu neljään vuoteen. Samaan aikaan palvelun hinta on merkittävästi noussut muun muassa palkkojen ja vuokrien nousun myötä (hintojen nousu sosiaali- ja terveyspalveluissa terveyspalveluindeksin mukaan on noin 20 %).
Palveluseteleiden arvoa on korotettava, jotta helsinkiläisten on mahdollista hankkia jatkossakin palvelusetelillä itselleen hoivapaikka.
Helsingin palvelusetelin arvo on jäänyt pahasti jälkeen hintakehityksestä. Tällä hetkellä esimerkiksi 900 euroa kuukaudessa ansaitseva ikäihminen voi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella saada vuodessa palvelusetelinä yli 12.000 euroa enemmän kuin vastaavassa tilanteessa oleva helsinkiläinen.
Helsingin kaupunki on tarkistanut palvelusetelin arvoa viimeksi 2021. Tuolloin tehty 300e/kk korotus oli jo tekohetkellä jälkeenjäänyt eikä riittänyt kattamaan yleistä kustannusten nousua sekä esimerkiksi hoitajamitoitukseen tehtyä muutosta.
Kuluneiden vuosien aikana palvelusetelin arvo on helsinkiläisten näkökulmasta leikkaantunut paitsi hintojen nousun myös siksi, että palvelusetelin tulorajoissa ei ole huomioitu eläkkeiden indeksikorotuksia. Helsinkiläinen eläkeläinen, joka oli vielä vuonna 2021 oikeutettu 2200 euron palveluseteliin olisi indeksikorotukset saatuaan ollut viime vuonna oikeutettu enää 1800 euron palveluseteliin.
Vapaus valita on erityisen tärkeää, kun kyse on jopa omasta loppuelämän kodista ja hoivasta. Ympärivuorokautisen hoivan palvelusetelit ovat tapa parantaa asukkaiden itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuutta vaikuttaa omiin palveluihinsa hankkimalla tarvitsemaansa hoivaa yksityisiltä palveluiden tuottajilta - usein pieniltä ja keskisuurilta kotimaisilta hoivayrityksiltä.
Ikääntyneiden määrä lisääntyy tulevina vuosina kovaa vauhtia myös Helsingissä ja on tärkeää, että hyödynnämme kaikki mahdollisuudet laadukkaan ja inhimillisen hoivan järjestämiseksi ikääntyneille asukkaillemme.
Palveluseteli, jolla on tosiasiallista ostovoimaa, tuo kuntalaisille valinnanvapautta ja yrittäjille intoa kehittää erilaisia palveluita. Monipuolinen ja kehittyvä hoivapalveluiden markkina on asukkaan ja veronmaksajan etu.
Comments