top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Hallituksen ASP-päätös parantaa helsinkiläisen ensiasunnon ostajan asemaa

Helsinkiläisenä asuntosäästäjänä tervehdin ilolla hallituksen tuoretta päätöstä nostaa ASP-korkotukilainan enimmäislainamääriä.


ASP-korkotukilainojen enimmäislainamääriä tarkistettiin viimeksi vuonna 2014. Tarkistuksen jälkeen asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet merkittävästi etenkin suurilla kaupunkiseuduilla. Esimerkiksi Helsingissä vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia!


Nyt hallitus tarkisti enimmäislainamääriä vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta meillä ensiasunnon ostajilla olisi jatkossakin realistinen mahdollisuus ostaa tarpeidemme ja toiveidemme mukainen asunto.


Keskustan tavoite on, että yhä useampi suomalainen pääsee kiinni omistusasumiseen näin halutessaan. ASP-lainat ovat tarpeellinen väline tähän. ASP:ssä nuori sitoutuu säästämään vähintään 10 %:a asunnon hinnasta ja pankki sitoutuu myöntämään vastaantulolainan. ASP-lainat tarjoavat myös korkosuojaa tilanteessa, jossa korkotaso nousee.


Suomessa on voimassa yli 164 000 ASP-tiliä ja esimerkiksi viime vuoden aikana lähes 38 000 uutta suomalaista aloitti asuntosäästämisen järjestelmän kautta. ASP-järjestelmästä on syytä pitää kiinni ja kehittää sitä jatkossa nykyisestä.


Lisäksi Helsingissä tarvitaan muun muassa riittävää asuntotuotantoa, toimivia asuntomarkkinoita ja tonttipolitiikkaa sekä pääkaupunkiseudun kuntien välistä yhteistyötä, jotta asuntojen hinnat pysyvät täällä myös keskituloisten saavutettavissa.


Oman kodin pitää olla Helsingissäkin olla saavutettavissa oleva haave, vaikka taustalta ei löytyisi varakasta perhettä tai perintöä.
117 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page