Kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat Helsingille tärkeitä toimialoja sillä ne luovat kiinnostavaa kaupunkia sekä työllistävät ihmisiä. Ennen kaikkea kulttuuri- ja tapahtumakokemukset lisäävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä luo ikimuistoisia yhteen tulemisen kokemuksia.
Tapahtumien vaikutus Helsingin talouteen ja työllisyyteen on suuri myös välillisesti. Tapahtumiin osallistuvat ihmiset käyttävät usein muitakin helsinkiläisten yritysten palveluita: käyvät ostoksilla, yöpyvät hotellissa, syövät ravintolassa ja käyttävät taksia.
Koronavuosi on kurittanut tapahtuma-alaa historiallisella tavalla. Jo yli vuoden ajan tapahtumien järjestäminen on ollut rajoitettua, isoilta osin jopa täysin kiellettyä. Se on tarkoittanut, että merkittävä osa kaupunkikulttuurista on ollut säpissä. Kun Suomi alkaa avautua koronan jälkeen, Helsingissä on syytä kiinnittää erityistä huomiota kulttuuri- ja tapahtuma-alan toipumiseen.
Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päättää kautensa aluksi uudesta kaupunkistrategiasta. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan tulee olla strategiassa vahvasti esillä. Helsingin on tehtävä selkeä suunnitelma siitä, miten se voi olla entistä parempi tapahtumakaupunki ja osaltaan tukea kulttuuri- ja koko tapahtuma-alan toipumista koronasta.
Kulttuurin edunvalvontajärjestö Kulta ry. on listannut keinoja, joilla kunta voi tukea kulttuurin toipumista koronasta. Käytännössä kaupunki voi mm. toimia hyvänä kumppanina tapahtuman järjestäjille, lainata kunnallistekniikan resurssejaan pienten tapahtumajärjestäjien käyttöön, tukea kulttuurin toimijoita avustuksin, jakaa kulttuuriseteleitä, joilla helsinkiläiset voivat ostaa kulttuurialan palveluita (tällainen päätös on jo kerran tehty) ja tarjota työmahdollisuuksia kulttuurialan ammattilaisille.
Toimivia tapoja kulttuurin tukemiseksi on myös syytä miettiä yhdessä alan toimijoiden kanssa.
Comments