top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Helsingin kannattaa edistää yrittäjyyttä

Villatakki ompelimoon korjaukseen, töistä kotiin palatessa tuoretta leipää matkaan, monipuoliset urheilumahdollisuudet kuntosaleista seinäkiipeilyyn.


Usein helsinkiläisenä ottaa tarjolla olevat palvelut itsestäänselvyytenä. Toisinaan olen kuitenkin miettinyt, millainen Helsinki olisi ilman yrityksiä. Paljon heikommin toimiva ja tylsempi paikka.


Moni asia Helsingissä on viime vuosina mennyt eteenpäin yrittäjien ansiosta. Kekseliäät yrittäjät saavat jatkuvasti liikeideoita huomatessaan, mitä kaupungistamme puuttuu ja tarjoavat kohta näitä palveluita meille kaupunkilaisille. Lisäksi yritykset tarjoavat lukemattomille ihmisille työtä ja toimeentuloa.


Kaupungin kannattaa olla yrityksille hyvä kumppani. Tässä on menty viime vuosina eteenpäin. Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan Helsingin vahvuuksia yritysten näkökulmasta ovat julkinen liikenne, laajat markkinat ja saavutettavuus.


Edelleenkin on kuitenkin parannettavaa. Kaupunki tekee esimerkiksi runsaasti erilaisia hankintoja ja ostoja päivittäin. Näiden ostojen myyjiksi on pienten yritysten voitava päästä.

Pienet yritykset saavat kaipaamansa näkyvyyttä ja kasvumahdollisuuksia, kun ne pääsevät kaupungin liikekumppaniksi.


Potentiaaliset asiakkaat sekä Suomessa että varsinkin ulkomailla arvostavat sitä, jos yritys on tehnyt kaupan julkisen sektorin kanssa - varsinkin kun kyse on Suomen pääkaupungista. Se tuo uskottavuutta ja antaa yrityksestä luotettavan kuvan.


Lain mukaan 60 000 euron ylittävät hankinnat on kilpailutettava avoimesti verkossa, mutta pienemmissäkin hankinnoissa läpinäkyvyys on mahdollista. Tässä asiassa Helsingillä on petrattavaa. Kaupungilla on sähköinen pienhankintaportaali jo käytössä, mutta kovin harva hankinta eksyy sinne oikeasti kilpailutettavaksi.


Moni kunta, iso tai pieni, kilpailuttaa erittäin läpinäkyvästi jo pienet hankintansa. Pääkaupunkina Helsingillä on kyllä resurssit ja osaamista toimia samoin. Kyse on tahdosta.

Yrittäjämyönteisessä toiminnassa iso merkitys on myös asenteilla: pyrkiikö kaupunki ratkomaan liiketoiminnassa vastaan tulevia haasteita yhdessä yritysten kanssa vai jätetäänkö yrittäjä yksin tuskailemaan byrokratiaviidakkoa.

19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page