top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Helsinki-lisä mahdollista palauttaa kuntavaaleissa

Helsingin kaupunginvaltuusto teki ennen joulua päätöksen lasten kotihoitoa tukevan Helsinki-lisän romuttamisesta. Päätös tehtiin valtuustossa kokoomuksen, vihreiden, SDP:n ja RKP:n tuella. Leikkaus astuu voimaan ensi kesänä ja tarkoittaa yli 200 euron menetystä perheille, jotka hoitavat 1-2-vuotiasta lasta kotona.

Keskustan valtuustoryhmä vastusti leikkausta. Tilanteessa, jossa Suomessa syntyy ennätysvähän lapsia, tarvitaan perheiden toiveista lähteviä lastenhoidon ratkaisuja. Valtaosa perheistä haluaa hoitaa lasta kotona noin 1,5-vuotiaaksi. Myöskään tutkimukset eivät tue sitä, että alle 2-vuotias hyötyisi päivähoidosta, jos kotona asiat ovat hyvin.

Lapset ja perheet ovat erilaisia. Siksi lastenhoitoon kaivataan monipuolisia vaihtoehtoja - perheen tilanteen ja lapsen tarpeiden mukaisesti. Tarvitaan laadukasta päivähoitoa, perhehoitoa ja lapsen ollessa pieni myös mahdollisuutta kotihoitoon. Kotihoidontuki ja kotihoidontuen Helsinki-lisä ovat tärkeä osa joustavia lastenhoidon ratkaisuja.

Siinä vaiheessa, kun lapsi viedään hoitoon kodin ulkopuolelle, varhaiskasvatuksen laatu kuten ryhmäkoot, pysyvät aikuiset ja päiväkodin sijainti ovat avainasemassa. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tekevät upeaa työtä, mutta päivähoidon tilanne on Helsingissä ollut monin paikoin vaikeuksissa, kun muun muassa henkilökunnasta on ollut pulaa. Monet helsinkiläiset perheet joutuvat jonottamaan päivähoitopaikkaa ja sen saattaa saada kohtuuttoman kaukaa kotoa.

Varhaiskasvatuksen pitää olla lähipalvelu jokaiselle. Päivähoitopaikan saaminen kohtuullisen etäisyyden päästä kotoa on tärkeää paitsi perheiden hyvän arjen myös työllisyyden kannalta. Pahimmillaan perheet päätyvät lykkäämään töihinpaluuta, jos hoitopaikkaa ei löydy sujuvan matkan päästä kotoa.

Huhtikuun kuntavaaleissa äänestetään myös helsinkiläisten lastenhoidon vaihtoehdoista. Varhaiskasvatuksen tilanne ei Helsingissä helpota sillä, jos ensi kesän jälkeen entistä useampi helsinkiläinen perhe joutuu tuomaan alle 2-vuotiaan lapsensa vastentahtoisesti päivähoitoon. Helsingin Keskusta puolustaa perheiden valinnanmahdollisuuksia ja kotihoidontuen Helsinki-lisän palauttamista alle 2-vuotiaille.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Helsingin Uutisissa 23.1.2021.


77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page