top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Helsinki-lisän palauttaminen vaatii vallanvaihdon valtuustossa

Updated: May 31, 2021

Helsinkiläisiltä 1-2-vuotiasta lasta kotona hoitavilta perheiltä poistuu tänään kotihoidontuen Helsinki-lisä. Päätös Helsinki-lisän romuttamisesta tehtiin kaupunginvaltuustossa ennen joulua kokoomuksen, vihreiden, SDP:n ja RKP:n tuella. Leikkaus tarkoittaa yli 200 euron menetystä perheille, joita se koskee.


Keskustan valtuustoryhmä vastusti Helsinki-lisän leikkausta. Tilanteessa, jossa Suomessa syntyy ennätysvähän lapsia, tarvitaan perheiden toiveista lähteviä lastenhoidon ratkaisuja.


Lapset ja perheet ovat erilaisia. Siksi lastenhoitoon kaivataan monipuolisia vaihtoehtoja - perheen tilanteen ja lapsen tarpeiden mukaisesti. Tarvitaan laadukasta päivähoitoa, perhehoitoa ja lapsen ollessa pieni myös mahdollisuutta kotihoitoon. Kotihoidontuki ja kotihoidontuen Helsinki-lisä ovat tärkeä osa joustavia lastenhoidon ratkaisuja.


Siinä vaiheessa, kun lapsi viedään hoitoon kodin ulkopuolelle, varhaiskasvatuksen laatu kuten ryhmäkoot, pysyvät aikuiset ja päiväkodin sijainti ovat avainasemassa. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tekevät upeaa työtä, mutta päivähoidon tilanne on Helsingissä ollut monin paikoin vaikeuksissa, kun muun muassa henkilökunnasta on ollut pulaa. Monet helsinkiläiset perheet joutuvat jonottamaan päivähoitopaikkaa ja sen saattaa saada kohtuuttoman kaukaa kotoa. Varhaiskasvatuksen tilanne ei Helsingissä helpota sillä, jos ensi kesän jälkeen entistä useampi helsinkiläinen perhe joutuu tuomaan alle 2-vuotiaan lapsensa vastentahtoisesti päivähoitoon.


Meneillään olevissa kuntavaaleissa äänestetään myös helsinkiläisten lastenhoidon vaihtoehdoista. Helsingin nykyiset valtapuolueet ovat osoittaneet prioriteettinsä viime syksyn budjettineuvotteluissa ja vaalikeskustelujen perusteella näyttää valitettavasti siltä, että suhtautuminen lasten kotihoitoon ei näytä muuttuneen.


Onneksi on vaihtoehtoja. Helsingin Keskusta puolustaa perheiden valinnanmahdollisuuksia ja kotihoidontuen Helsinki-lisän palauttamista alle 2-vuotiaille. Jos haluaa muutosta, kannattaa äänestää muutosta.Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page