top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Ilmastonmuutos ahdistaa, mutta mitä asialle voi tehdä?

Tänään vietetään Suomessa ilmastolakkoa. Nuoret ympäri maailmaa ovat vaatineet toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Pitää olla rehellinen. Ilmastotoimia ei tehdä vielä riittävästi missään. Nuorilla on hyvä syy osoittaa mieltään. Mutta mitä asialle tehdään ja voi tehdä?


Tein vaalien aikaan listauksen 11 keinosta hillitä ilmastonmuutosta. Sen jälkeen hallitusneuvotteluissa Suomelle on asetettu erittäin kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035. Tavoitteen saavuttaminen vaatii nopeaa päästöjen vähentämistä ja hiilinielujen vahvistamista.


Päästöjen vähentämisen puolella saatiin hyviä uutisia maanantaina, kun Suomen suurimmat teollisuusliitot lähtivät yhdessä tekemään tiekarttaa kohti hiilineutraaliutta. Teollisuutemme tietää, että ilmastonmuutos on totta ja ratkaisuja kannattaa hakea yhdessä. Vastaavia tiekarttoja tarvitaan myös muilla toimialoilla. Esimerkiksi rakentaminen ja asuminen ovat merkittävässö roolissa. Kun toimimme oikein, ilmastoa pelastavien ratkaisujen kehittäminen tuo Suomeen työtä ja toimeentuloa. Tämä on tilanne osin jo nyt. Suomessa on huippuosaamista esimerkiksi energian käyttöä tehostavissa älykkäissä sähköverkoissa.


Nielujen kasvattaminen taas koskee maankäyttöä, maanviljelyä ja metsätaloutta. Hallitus valmistelee parhaillaan ohjelmaa siitä, miten maankäyttösektorin päästöt saadaan alas ja nielut ylös. Ohjelmalla mm. ehkäistään metsän raivaamista muuhun käyttöön. Myös maataloudessa voidaan tehdä paljon ihan viljelytekniikkoja kehittämällä.


Tässä muutama esimerkki siitä, että Suomessa tapahtuu monia hyviä asioita. Mutta sekä Suomessa että kansainvälisesti tarvitaan vielä lisävauhtia päästövähennyksiin ja nielujen kasvattamiseen.


Lisäksi tarvitaan aivan uusia teknologioita kuten hiilen kaappaamista ilmakehästä. Niiden kehittäminen vaatii tutkimusta ja tuotekehitystä. Kansainvälisen politiikan sääntelyllä saastuttamisesta täytyy tehdä niin kallista, että nämä uudet teknologiat tulevat kannattaviksi ottaa käyttöön kaikkialla maailmassa. Tähän tarvitaan mm. päästökauppaa ja toivottavasti myös hiilitulleja.


Loppuun kuva yhdestä syystä sille, miksi tätä kaikkea tarvitaan. Jos mitään ei tehdä, tällä viikolla julkaistun IPCC raportin mukaan talvilämpötilat voivat kohota Suomessa 50 vuoden kuluttua 2-7 astetta. Lumisista talvista tulee siinä vaiheessa täällä yhtä harvinaisia kuin Keski-Euroopassa.


36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page