Varhaiskasvatus on yksi tärkeimmistä palveluista, joita kaupungit tarjoavat asukkailleen. Laadukas varhaiskasvatus tarjoaa vahvan pohjan lasten kasvulle ja kehitykselle sekä mahdollistaa vanhempien työssäkäynnin.
Valitettavasti Helsingin varhaiskasvatuksen tilanteesta on viime aikoina välittynyt huolestuttavia viestejä. Vaikka monissa päiväkodeissa arki rullaa hyvin, pula varhaiskasvatuksen ammattilaisista näkyy liian monessa päiväkodissa henkilökunnan vaihtuvuutena ja liian isointa ryhmäkokoina. Vanhemman sydäntä raastaa jättää itkevä lapsi päiväkotiin, kun tuttuja aikuisia ei ole vastassa. Tilanne kuormittaa myös henkilökuntaa. Vieraat lapset ja isot ryhmät heikentävät varhaiskasvatusten ammattilaisten mahdollisuutta tehdä työtään hyvin sekä lisäävät stressiä.
Samalla päiväkotien koot ja välimatkat uhkaavat karata käsistä. Useissa kaupunginosissa suunnitellaan päiväkotien yhdistämisiä niin sanotuiksi jättipäiväkodeiksi. Isotkin päiväkotiyksiköt voivat toimia, jos tilat on järjestetty hyvin ja henkilökunnan pysyvyys voidaan varmistaa. Isompia yksiköitä ei kuitenkaan pitäisi tavoitella lasten ja perheiden kustannuksella. Jos isompia yksiköitä rakennetaan, niiden on sijaittava edelleen kävelyetäisyydellä kodeista ja tilaratkaisujen oltava lapsille turvallisen tuntuisia.
Myös päiväkotien pihoihin tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Päiväkodit on suunniteltava paikoille, joissa pihalle on riittävästi tilaa. Pihan pitää kutsua lapsia liikkumaan, leikkimään ja tutkimaan ympäristöä. Monipuoliset leikkivälineet, riittävä tila sekä mahdollisuus luontoyhteyteen ovat olennaisia asioita pihoja suunniteltaessa.
Varhaiskasvatuksen laatu vaikuttaa suoraan helsinkiläisten perheiden ja lasten hyvinvointiin. Samalla se vaikuttaa osaltaan siihen, miten ihmisten perhetoiveet toteutuvat: uskalletaanko perheellistyä ja tuntuuko toisen tai kolmannen lapsen hankkiminen hyvältä ajatukselta. Syntyvyyden laahatessa ennätysmatalalla, on erityisen tärkeää, että perheiden palvelut toimivat.
Comments