VEM ÄR JAG?

Jag är 31 år gammal och arbetar som specialmedarbetare för forsknings- och kulturminister. Jag har en magisterexamen i statsvetenskap och är dessutom en entusiastisk världsförändrare från Drumsö i Helsingfors. Jag försvarar klimatet och ett välfärdssamhälle och har en human, framåtseende världsbild. 

Min mamma är textilkonstnär och pappa har bland annat varit verksam som egenföretagare inom företagshälsovård.  I mitt barndomshem var levebrödet emellanåt mycket knapert. Jag lärde mig hemifrån att människovärdet inte kan mätas i pengar och att det är kärleken som är det viktigaste. Dessa livets grundläggande värden får inte heller glömmas i politiken. Vi behöver mer nåd, mildhet och respekt för varandra i vårt samhälle där diskussionsklimatet blivit allt tuffare. 

Innan mitt nuvarande jobb som specialmedarbetare medverkade jag i flera år som politisk journalist. Dessutom har jag även jobbat som lokalvårdare och som Helsingfors centerungas verksamhetsledare. Mitt första sommarjobb var på grannens jordgubbsland och mina gymnasiestudier kunde jag bekosta med pengar från städjobb. 

Förutom Drumsö har jag även bott i Tölö, Vallgård, Berghäll, Rödbergen, Alphyddan och Åggelby. Mitt barndomslandskap finns i Leppävirta, Nordsavo. Mina kandidatstudier slutförde jag på Uppsala universitet i Sverige. Dessutom har jag även bott och arbetat i Australien. 

Jag värdesätter goda frukostar med nära och kära, entusiastiska diskussioner med ett glas rödvin samt joggingturer i skogar och längs havsstränder. 

Målsättningar

Klimatförändringen kan hejdas

Klimatförändringen kan påverkas och hejdas med utsläppsminskningar, ny teknologi och uppfödning av kolsänka. Finland bör avstå från fossil bränsle och uppnå kolneutralitet fram till 2030-talet. Ingen kan rädda klimatet ensam och därför bör vi även medverka inom EU på ett bredare mått. Inhemsk mat är en del av lösningen på klimatförändringen. Låt oss stödja jordbrukarna för kolbindning. 

Välfärdssamhället är Finlands stolthet

Jag föddes upp i ett konstnärs-företagarfamilj. Ett välfärdssamhälle är en hjärtefråga för mig. Det största hotet mot ett välfärdssamhälle är social ojämlikhet mellan individer. Marginalisering och psykisk ohälsa har inflytelse i många generationer. Familjer bör få stöd i ett tidigt skede och mentalvårdsservice med en låg tröskel behövs. Ett välfärdssamhälle grundar sig på en hög sysselsättning. Vi bör se till att Finland även i framtiden har kunnande och företag som utvecklar produkter för världsmarknaden. 

Finland behöver internationalitet

Riksdagsvalet är även ett val av Finlands utrikes- och EU-politik. Finland är ett litet land och beroende av resten av världen. En aktiv och lösningsorienterad verksamhet inom EU och i internationella organisationer är till fördel för Finland. Vi behöver invandring. Finland bör vara öppet för människor som kommer hit för att studera, arbeta, binda familj eller som asylsökande.