top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Korjaaminen kunniaan


Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, sanotaan. On järkevämpää ostaa kerralla kunnollinen tavara ja pitää huolta omaisuudesta tavalla, joka pidentää sen käyttöikää.

Valitettavasti hintakaan ei ole aina tae laadusta. Esimerkiksi kalliit pesukoneet, tiskikoneet tai leivänpaahtimet saattavat sanoa sopimuksensa irti parissa vuodessa, pian takuuajan umpeutumisen jälkeen. Itselläni on käytössä ystäväni isoäidin vanha UPO-pesukone. Miten moni nykyisistä pesukoneista suunnitellaan kestämään sukupolvelta toiselle?

Kun arjessa välttämätön elektroniikkalaite rikkoutuu, on tilalle helpompaa ja usein halvempaa ostaa uusi kuin lähteä selvittämään voiko laitetta korjata, mitä se maksaa ja kuinka kauan tarvittavien varaosien hankkimiseen kuluu aikaa. Kertakäyttökulttuurin varjopuoli on arvokkaiden luonnonvarojen hukkaaminen.

On nurinkurista, että markkinat tavallaan palkitsevat yrityksiä tuotteiden heikosta laadusta. Sekä käyttötavaroiden valmistajat että niiden kauppiaat tyrkyttävät meille ajatusta, jonka mukaan pitkäikäiseksi tarkoitettuja käyttötavaroita tulisikin ajatella kulutushyödykkeinä. Jos näin ei olisi, kai jokaisen itseään kunnioittavan elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhteydessä tarjottaisiin tuotteisiin liittyvää huoltopalvelua?

Onneksi asiaan on kiinnittänyt huomiota Euroopan unioni, joka on ryhtynyt toimiin tilanteen muuttamiseksi. Aiheesta annetun EU:n ekosuunnitteludirektiivin tavoitteena on parantaa laitteiden korjattavuutta ja kierrätettävyyttä. Käytännössä tuotteilta vaaditaan esimerkiksi sitä, että ne voi avata korjaamista varten ja tietyt osat voi irrottaa. Lisäksi vaaditaan, että laitteisiin on saatavilla varaosia ja korjausohjeita.

Direktiivi on hyvä esimerkki siitä, että Euroopan unioni voi toimia ympäristöystävällisen tuotannon ja kulutuksen suunnannäyttäjänä. Harva valmistaja on valmis tuottamaan ympäristöystävällisempiä tuotteita pelkästään Suomen markkinoille, mutta EU:n markkinat kiinnostavat useampia. Parhaimmillaan EU-säädöksillä voi olla jopa EU:n markkinoita laajempi merkitys.

Ps. Myös kansallisella tasolla voidaan edistää kierrättämistä ja tavaroiden korjaamista. Tulen kirjoittamaan näistä toimista tulevien viikkojen aikana, joten kannattaa pysyä kuulolla!

3,820 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page