top of page
  • Writer's pictureEeva Kärkkäinen

Avoimet hankinnat veronmaksajan etu – HUS varoittava esimerkki

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on tehnyt useiden miljoonien eurojen hankintoja kilpailuttamatta niitä, kertoi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvitys runsas vuosi sitten. Viime aikoina olemme kuulleet lisää HUS:n epäselvyyksistä.


Suorahankinnat eivät takaa helsinkiläisille ja uusmaalaisille parasta laatua tai edullisinta hintaa. On kaikkien veronmaksajien etu, että kilpailutukset toteutetaan avoimesti, syrjimättömästi ja julkisia varoja järkevästi käyttäen.


Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojemme käyttöä. Hankintalain vastaisia suorahankintoja tekemällä hankkijat eivät hyödynnä yritysten välistä kilpailua ja kartoita yritysten ja sen henkilöstön osaamista.


Sen lisäksi, että hankinnat on kilpailutettava, keskeistä on jakaa ne fiksuihin osiin. Näin useampi erikokoinen kotimainen yritys pääsee tekemään kauppaa julkisen sektorin kanssa. Massiivisen isot hankinnat keskittävät markkinoita suurille yrityksille. Pidemmän päälle hinnat nousevat ja laatu on omiaan heikentymään.


Helsinki on merkittävä markkinavaikuttaja. Se voi parhaimmillaan luoda uusia markkinoita ja uudenlaista innovatiivista liiketoimintaa yrityksille ja auttaa niitä kasvamaan ja kehittämään tuotteita myös ulkomaan markkinoita ajatellen.


Helsinki hyväksyi vuoden lopussa uuden hankintastrategian. Se sisältää onnistuneita tavoitteita ja ratkaisuja, kuten erikokoisten yritysten houkuttelemisen osallistumaan kaupungin kilpailutuksiin. Myös tärkeä tavoite hiilettömästä Helsingistä on sisällytetty mukaan.


Seuraavaksi strategia on laitettavaksi toimeksi ja täyttöön koko kaupungissa. Samalla päättäjien on seurattava ja mitattava sen tavoitteiden edistymistä.65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page